Home > Leden > Bestuur, Creative Commons, Leden, Makers, Open Design > Hessel van Oorschot
Hessel van Oorschot
Voorzitter, International Representative GNC

Makers ondersteunen om het beste uit open licenties en alternatieve verdienmodellen te halen. Mijn expertise en netwerk delen zodat we samen binnen zoveel mogelijk ecosystemen “open licenties” als de nieuwe standaard kunnen introduceren.

Momenteel verdeel ik mijn tijd tussen het faciliteren van muziekmakers (Tribe of Noise en Free Music Archive) en het bedenken en managen van media technologie voor derden (New Media Squad).

Mijn liefde voor “open” ontstond eind jaren ’90 toen ik bij Getronics Education voor het eerst in contact kwam met alternatieven voor gesloten software. Mijn helden in die tijd waren Linus TorvaldsEric Allman en natuurlijk Richard Stallman.

Toen ik begin 2000 zelf ondernemer werd en samen met mijn partner mkb’ers ging adviseren om te “digitaliseren” volgden snel grotere opdrachten. Belangrijkste klanten waren het ministerie van Economische Zaken en aanverwante organisaties waaronder Syntens, MKB Nederland en VNO-NCW. We ontwikkelden tools (zoveel mogelijk open – Creative Commons – gelicenseerd) waaronder train-the-trainer sessies, workshops en de populaire werkboeken “WWW voor het MKB“, “Klaar voor digitaal ondernemen“, “Op weg naar slimmer samenwerken” en “Ondernemen met sociale netwerken“. Volgens sommigen bereikten we daarmee in totaal ~200.000 mkb’ers in Nederland.

Een aantal meer recente successen waar ik een steentje aan bij heb mogen dragen:

  • Het door SIDN financieel ondersteunde project Filter Me Niet. Het auteursrecht binnen Europa is aan het veranderen. Online platformen worden verantwoordelijk voor de content die jij uploadt. Deze tool is een handreiking richting media makers, digitale platformen en de wetgevers om samen verantwoordelijkheid te nemen in een dynamische, digitale wereld. 
  • Ontwikkelen van een wereldwijde community en een “alternatief” licentieplatform voor muzikanten: Tribe of Noise. Made with Creative Commons.
  • Fair Pay for Play project voor de internationale muziekindustrie LEVEL1.

Portretfoto door Sebastiaan ter Burg / CC BY 2.0