Sebastiaan ter Burg
Secretaris

Het actief beschikbaar stellen van werk heeft vele voordelen: het democratiseert de toegang tot kennis en informatie, vergroot de mogelijkheden om een boodschap te verspreiden en maakt nieuwe verdienmodellen mogelijk. Als bestuurslid van Open Nederland hoop ik anderen te inspireren om daarom ook (meer) open te worden. 

Als visueel verandering versneller ondersteun en begeleid ik veranderingsprocessen van organisaties met een gereedschapskist vol visuele instrumenten. Dit vakgebied is organisch gegroeid toen mijn werkzaamheden als bedrijfskundig informaticus en als freelance fotograaf en camerajournalist door elkaar heen gingen lopen.

Geïnspireerd door de open source software beweging stel ik al sinds 2007 foto’s, video’s en ander visueel materiaal beschikbaar onder een Creative Commons licentie. Het meeste van dit werk is in opdracht gemaakt van non-profit organisaties – zoals overheden, politieke partijen en culturele instellingen – en for profit organisaties, variërend van zzp’ers tot multinationals. Ik werk met deze licenties om de redenen die hierboven beschreven zijn: mijn opdrachtgevers hebben een groter bereik, de maatschappij profiteert er evenredig van mee en ik kan er goed van leven.

Het meeste van mijn werk is terug te vinden op Flickr en Vimeo. Van die plekken wordt veel materiaal door vrijwilligers overgenomen op Wikimedia Commons en Wikipedia.

Ik ben algemeen bestuurslid van Open Nederland. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer en voorzitter van Stichting Dat Zou Jij Wel Willen Weten.

Sebastiaan verscheen onder andere op de Open Nederland podcast #1