Ton Zijlstra
Penningmeester

Niet alleen aanbod met open licenties stimuleren, maar juist ook hergebruik. Door en voor makers, en voor alledaags gebruik door iedereen. Iets blijft zeker voortbestaan zolang het hergebruikt wordt. Daarom is Creative Commons zo essentieel; makers kunnen zo gebruik en hergebruik van hun creativiteit actief stimuleren.

Met een achtergrond in techniek en filosofie, werk ik altijd op de brug tussen technologie en de mensen die met die technologie willen werken. Het handelingsvermogen van (groepen) mensen is voor mij essentieel, en met name in complexe situaties en waar verandering aan de orde is. Hoe vergroot je de toegang tot technologie en tot werkmethoden zodat meer mensen zelf hun eigen behoeften kunnen vervullen?

In de afgelopen jaren ben ik zeer actief geweest op het gebied van Open Data. Vanuit mijn eigen bedrijf The Green Land in Nederland en de EU, en voor de Wereldbank in met name Oost-Europa en Aziƫ. Om te zorgen dat er meer aanbod is aan vrij herbruikbare data voor iedereen. Daarnaast werk ik aan losse projecten die te maken hebben met sturing in complexe vraagstukken, handelingsvermogen van groepen, gedistribueerde digitale transformatie en ethiek by design.

Sinds eind 2002 houd ik een weblog bij, dat sinds januari 2003 een Creative Commons licentie draagt. Evenzo zijn al mijn foto’s op Flickr sinds 2005 daarvan voorzien. En daar waar het past bij de opdracht dragen alle opgeleverde resultaten van mijn bedrijf een Creative Commons licentie.

Daarnaast ben ik voorzitter van de Open State Foundation, en was ik eerder voorzitter van de Stichting FabLab BeNeLux.