Home > Algemeen > Feedback gevraagd: Reactie voorstel aanpassingen auteurswet

De afgelopen vier jaar is er een stevige discussie gevoerd over een Europese richtlijn die het auteursrecht in de Europese Unie aanpast. Deze richtlijn zal het auteursrecht in de landen van de Europese Unie verder recht moeten trekken. Eerder dit jaar is er een definitieve tekst vastgelegd,  nu moeten de nationale overheden hun wetteksten aan gaan passen.

De Nederlandse overheid heeft via internetconsultaties een eerste voorstel publiek gemaakt. Via het consultatieplatform nodigen zij iedereen uit om te reageren op het voorstel. Open Nederland en Creative Commons Nederland hebben het voorstel geanalyseerd en samen met onze leden een reactie geschreven.

Het gaat dan bijvoorbeeld om veranderingen in hoe mensen in het onderwijsveld auteursrechtelijk beschermde werken kunnen gebruiken, hoe erfgoedinstellingen hun collecties online kunnen publiceren en wat voor vergoedingen passend zijn in de digitale wereld. 

Ook introduceert het wetsvoorstel het veelbesproken ‘internetfilter’ waar Open Nederland een apart project over is gestart: filtermetniet.nl.

Open Nederland is een vereniging voor mensen die zich bezighouden met de vrije verspreiding van informatie, kennis en cultuur. Onze leden houden zich bezig met de randvoorwaarden van deze vrije verspreiding en zijn vaak zelf ook creatieve makers.  Zij hebben baat bij een gebalanceerd auteursrecht waarbij de rechten van de maker afgewogen worden met de belangen van de samenleving, en dat makers de vrijheid hebben om flexibel om te gaan met hun auteursrecht. Vanuit deze waarden reageren we op dit voorstel. 

Deze reactie is hier te vinden. 

Heb jij nog aanvullingen? Stuur deze dan naar info@opennederland.nl of via de opmerkingenfunctionaliteit van het document. Wij zullen reacties nog verwerken tot 30 augustus 2019. Op vrijdag 30 augustus zullen wij onze reactie insturen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*