Home > Algemeen > Tribe of Noise neemt Free Music Archive (FMA) over
Free Musc Archive Logo

Een van de meest iconische Creative Commons communities voor het gratis delen van muziek, FreeMusicArchive.org (NY – USA), is vorige week overgenomen door muzikanten-platform Tribe of Noise uit Amsterdam.

Het persbericht met mooie quotes van de betrokkenen is te vinden op Hypebot. Aangezien ik mede-eigenaar ben van Tribe of Noise en bestuurslid van Open Nederland stop ik hier even met de PR. Het verhaal achter het persbericht:

Waarom deze stap?

Allereerst omdat wij Creative Commons en FMA in het bijzonder een warm hart toedragen. Toen wij de eerste keer te horen kregen dat FMA op omvallen stond schoten we te hulp. Dit was in november 2018. We waren niet alleen en uiteindelijk ging de verkoop naar Kitsplit. Na de felicitaties en de aanbieding dat Tribe of Noise klaar stond met raad en daad werd het stil.

Wat cijfers

Toen het management team van Kitsplit ons een aantal weken geleden belde waren we aangenaam verrast. En ondanks dat het even puzzelen was hebben we in ongeveer 2 weken tijd, met zeer korte nachten, de deal gefinancierd en de assets verhuisd.

Op dit moment heeft FreeMusicArchive.org ongeveer 750.000 unieke bezoekers per dag en toont de server 3 miljoen keer per dag een pagina. De community heeft zo’n half miljoen geregistreerde gebruikers en een dikke 18.000 creators (muzikanten / vertegenwoordigers). Wat we aan pareltjes gaan vinden tussen de meer dan 120.000 audiobestanden blijft ook voor ons nog even een verrassing. Mooi getal: in combinatie met de 34.000 leden van Tribe of Noise mogen we voorzichtig vermelden dat we ~ 50.000 muziekmakers faciliteren die muziek licenseren onder een Creative Commons licentie. Ok, tot zover de cijfertjes.

Next?

Dit klinkt wat vreemd maar we publiceren de pagina’s van FMA in eerste instantie als statische html pagina’s. De database er dus even tussenuit. De hoofdreden is dat we nog twijfelen of de database architectuur gerepareerd, verbeterd of vervangen moet worden. En we verwachten antwoorden te vinden in de analyses van de statische html pagina’s. Waar klikken bezoekers op? Hoe vaak? Welke delen zijn het meest populair? Hoe wordt het verkeer van over de hele wereld door de techniek (cloud storage, servers, CDN caching) verwerkt? We geven de FMA community elke dag even een korte update via Twitter @freemusicarchiv

Hulp nodig?

Ik begon deze post met de woorden “Een van de meest iconische Creative Commons communities”. En dat is ook zo. Maar er is iets veel belangrijkers aan de hand. Zowel de Open gemeenschap als de muziekindustrie beginnen te begrijpen dat we de de toekomstige generatie muziekmakers meer moeten inspireren en faciliteren. We hebben eerlijke, toekomstvaste verdienmodellen nodig. Tegelijkertijd willen we ook borgen dat creativiteit en content vrij en open gedeeld kan blijven worden. Dus, Tribe of Noise en FMA gaan zich sterk maken om samen met partners te investeren in het “ondersteunen van makers en het belonen van creativiteit”. Financiele ondersteuning, strategische partners maar ook individuen die onze strijd steunen? Neem contact me mij op, de deur staat altijd voor je open!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*