Home > Algemeen > Uitkomsten Publiek Domein Masterclass
Masterclass publiek domein

Op 27 juni organiseerde de Publiek Domein werkgroep van Open Nederland een masterclass over het publieke domein. De centrale vraag van de masterclass was hoe je publiek domein materiaal kan herkennen. De masterclass werd gegeven door Maarten Zeinstra en Sebastiaan ter Burg. 

Terugblik

Het was een erg geslaagde dag. 33 deelnemers uit de erfgoedsector, onderwijsinstellingen en enkele ondernemers en eindgebruikers namen in een middag de duur van het auteursrecht en aanverwante rechten door. We bespraken onder andere welke typen rechten op een creatief werk van toepassing zijn, wat de duur is van deze rechten in specifieke situaties en hoe je de rechtenstatus van deze werken goed kan vastleggen.

“Dank voor de leerzame middag! Ik vond het ook prettig om te merken dat ik al een eind op de goede weg ben (m.n. rightsstatements.org en CC0 & PDM). “

Kon je er niet bij zijn? Neem op je gemak de presentatie nog eens door. Ook is er van de dag een selectie foto’s online beschikbaar. 

Sfeerimpressie van de masterclass. De video is ook in het Engels beschikbaar.

Workshopmateriaal

Voor deze masterclass is een nieuwe tool ontwikkeld die helpt bij het bepalen van de datum wanneer een werk publiek domein materiaal wordt.  De tool is een grafische weergave van het verlopen van het auteursrecht en aanverwante rechten. 

Formulier publiek domein bepaling – versie 1

De presentatie, foto’s, video’s en het formulier zijn uiteraard onder een CC BY 4.0 licentie beschikbaar. Ga naar onze werkgroep pagina als je meer wilt weten over de masterclass of de werkgroep Publiek Domein?

Vervolg

Eind 2019 zal een tweede workshop plaatsvinden. Het centrale onderwerp zal dan het beschikbaar stellen van publiek domein materiaal, bijvoorbeeld door een massa beeld donatie toe doen aan Wikimedia Commons.

“Ik vond het een leuke en vooral een nuttige dag. Het was allemaal goed verzorgd en ik kijk uit naar het vervolg in het najaar. “

Neem contact met ons op wanneer je niet bij deze bijeenkomst kon zijn, maar wel aan het tweede deel wilt deelnemen.

Wij bedanken de Koninklijke Bibliotheek voor hun bijdrage aan dit evenement.