Home > Algemeen > Workshop Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is zich aan het oriënteren welke kansen er zijn om Creative Commons licenties te gaan gebruiken in zijn werkzaamheden. Om het fonds hierbij te ondersteunen hebben Maarten Zeinstra en Sebastiaan ter Burg, beide bestuursleden van vereniging Open Nederland,  een workshop gegeven bij het fonds.

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het cultuurfonds voor architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs. Het doel van het fonds is o.a. om de creatieve sector te verrijken en door samenwerking te streven naar een op cultuur en kennis gedreven creatieve economie. Tegelijkertijd draagt het fonds via subsidies en programma’s bij aan het formuleren van breedgedragen ontwerpoplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Fondsen en CC licenties

Internationaal werken steeds meer fondsen met Creative Commons licenties. Eén van de bekendste fondsen hierbij is de Bill & Melinda Gates Foundation. Deze heeft o.a. bij hun werkwijze staan:

  • Publications Are Discoverable and Accessible Online. 
  • Publication Will Be On “Open Access” Terms.  CC BY 4.0 
  • Foundation Will Pay Necessary Fees.
  • Publications Will Be Accessible and Open Immediately. 
  • Data Underlying Published Research Results Will Be Accessible and Open Immediately. 

Workshop

Tijdens de workshop is eerst een inleiding auteursrecht en Creative Commons gegeven. Hierna zijn de deelnemers aan de slag gegaan om

  1. de argumenten, kansen en uitdagingen in kaart te brengen van Creative Commons licenties voor het fonds,
  2. inzicht te krijgen in de praktische implicaties van het gebruik van Creative Commons licenties bij hun regelingen.

Op basis van de opgedane kennis en ervaring zal het fonds verder in kaart brengen op welke manier het Creative Commons licenties wil gaan gebruiken. Meer foto’s van de workshop zien hier te zien.

Ook nieuwsgierig?

Ben u ook nieuwsgierig naar de kansen en uitdagingen van Creative Commons licenties voor uw organisatie? Neem dan contact op om de mogelijkheden voor een workshop door te nemen.