Home > Algemeen > YouTube voor iedereen

Vorige week vond alweer de derde “Stakeholder Dialogue” meeting in Brussel plaats rondom Artikel 17 van de nieuwe EU auteursrechtrichtlijn.

Zelf was ik er niet bij maar ik was gevraagd om vooraf input te leveren aangezien YouTube een presentatie (download) zou geven.

In mijn analyse van de YouTube slides heb ik meerdere keren de woorden “jip & janneke taal” gebruikt. De presentatie adresseert het probleem, of nog beter, de oplossing niet. Smoke and mirrors. De presentatie begint met de kreet: YouTube voor iedereen! Maar de tools om auteursrechten goed te regelen of verdedigen zijn zeker niet voor iedereen toegankelijk.

Ik begreep dat tijdens de meeting in Brussel ook gevraagd is of YouTube in staat is om content in context te plaatsen (zodat je rekening kan houden met uitzonderingen op het auteursrecht zoals citaten en parodie├źn). Het antwoord daarop was negatief. Ik laat trouwens in het midden of de huidige houding van YouTube gebaseerd is op een kosten-/batenanalyse, desinteresse voor de EU (auteursrechtrichtlijn) of voortborduurt op het grondbeginsel “It’s easier to ask forgiveness than it is to get permission”. Benieuwd wat jullie van de presentatie vinden.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*