Home > Alle projecten > Makers

DIRECT NAAR MAKERS PROJECTEN | LEDEN

 

Over de hele wereld worden makers – auteurs – op een andere manier door wetgeving beschermd. Wat de meeste nationale wetgevingen gemeen hebben is: “je mag het materiaal niet gebruiken zonder toestemming van de auteur/eigenaar”. Dat is een houding die moeilijk internationaal te handhaven is en steeds minder aansluit op de belevingswereld van de (online) gebruiker.

Open licenties – waarvan Creative Commons licenties de bekendste zijn – bieden makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan.

Ondertussen zijn al meer dan 1 miljard foto’s, teksten, liedjes en ander materiaal wereldwijd onder een Creative Commons-licentie uitgebracht? In veel gevallen wil de eigenaar dat iedereen wereldwijd gratis van zijn materiaal gebruik van kan blijven maken.

Belangrijk om te melden

Makers kunnen via Creative Commons-licenties hun materiaal ook voor commerciƫle doeleinden in de markt zetten.

Iedereen kan tegenwoordig met zijn telefoon of computer aantrekkelijk materiaal maken en deze bijna kosteloos online zetten. Makers beginnen te begrijpen dat anderen die met hun materiaal aan de slag gaan meer kansen bieden dan dreigingen. Deze hergebruikers zijn veelal bereid te belonen voor gemak, vindbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van het materiaal.

Heldere, open licenties veranderen de manier waarop makers en gebruikers (online) creativiteit met elkaar delen.

Hulp nodig?

Ben je een maker en betrokken bij een project waar open licenties onderdeel van uitmaken? Laat het ons weten! Mogelijk kunnen we je helpen met relevante connecties, financiering of expertise.